17 Haziran 2014 Salı

Blogger Anneler Banvit'te..

Geçen hafta Banvit'in blogger annelerle gerçekleştirdiği bir buluşmaya katıldım.


Banvit kurumsal gelişim ve iletişim direktörü İlgi Görener sorularımızı yanıtladı. İnternette dolaşan şehir efsanelerine açıklık getirdi. Neyi, neden ve nasıl yaptıklarını anlattı. Tahmin edeceğiniz üzere bol bol soru soruldu. Etrafta o kadar çok kulaktan dolma bilgi var ki.  İlgi hanım anlattıkça aydınlandık resmen..

İlk sorulan soru hormon ve antibiyotik konusuydu.

Cevap netti tavuklara hormon verilmiyor. Antibiyotik verilebiliyor. Sadece hasta olduklarında tedavi amaçlı antibiyotik kullanılıyor. Halk arasında söylendiği gibi büyütmek amaçlı bir kullanım yok. Zaten büyütme özelliği olan antibiyotiğin Türkiye'de kullanımı yasak. Sadece hastalandıklarında tedavi etmek için kullanılıyor ve tedavi gerçekleşip ilaç dolaşım siteminden atıldıktan sonra kesim işlemi yapılıyor. Antibiyotik vermenin kendileri için ekstra bir maliyet olduğunu vurgulayan İlgi hanım. Tavukları hasta etmemek ve antibiyotik kullanmamak için çok hijyenik ortamlarının olduğunu anlattı.

Her şeyin kontrollü yapıldığı bir tesiste, tavukların yediği yem ve su bulundukları yerin hava, neminden tutunda, anne babasının kim olduğu, ne zaman ne yediğine, hastalandıysa hangi ilaçları aldığına ve ne zaman kesildiğine kadar sistemlerinde tek bir barkodla ulaşmak mümkün.

Tavukların beslenmesi %80 yerli üretim Gdo'suz mısır %20 soya ile besleniyor ve kesinlikle hayvansal protein almıyor. Soya Hindistan'da küçük bir üretici hariç tüm dünyada gdo'lu. Dolayısı ile tavukların yediği soya gdo'lu . Gdo'nun çok korkulacak bir şey olmadığından bahsedildi. Hatta pek çok ülkede serbest bırakılmış. Başta Almanya mesela. Gdo'lu tarım çok az su istediğinden. Dünyada da susuzluk yaşandığından, ülkeler üretimlerinde gdo'lu tohumlara geçiş yapmaktaymış. Tamamen ülkeler arası politik bir yaklaşımdan dolayı bu kadar korkulacak bir şey olarak lanse edildiği konuşuldu.

Banvit'te denetim mekanizması nasıl işliyor

Tavukçuluk sektörü devlet tarafından yoğun bir şekilde denetleniyormuş. Sürekli devlet veterinerleri üretim tesislerinde analizler yapıyormuş. Sadece devlet denetiminin yapılmadığı, ayrıca Banvit kendi veterinerlerine sürekli analizler yaptırıyormuş. İlgi hanım ayda 40.000 yılda 500.000 analiz gibi bir rakam verdi ki çok yüksek oranlar.

Bloggerların en çok merak ettiği soru organik tavuk var mı?  Piyasada organik diye satılan tavuklar ne kadar organik? Organik sayılabilmeleri için ne gibi şartlar gerekiyor ve bu şartlar Türkiye'de uygulanabiliyor mu ?

Organik diye satılan tavuklar 70-80 günde kesilen, bu süre zarfında 1-2 antibiyotik hakkı olan tavuklarmış. Gezen tavuk diye satılan tavukların, organik sayılabilmesi için her bir tavuk için 4 m2 kapalı , 4 m2 açık alanı olması gerekiyormuş. Bu durumda üretim alanlarını düşünürsek ve metrekare hesabı yaparsak bunun pek mümkün olmadığını anlıyoruz. Ayrıca organik tavuk diye satılan tavuklardaki protein oranı ile banvit tavuklarının protein oranının aynı olduğu öğrendik. Organik diye satılan tavukların sertifikalarının kontrol edilmesi gerektiğini özellikle vurguladı. Organik yazmakla organik olunmuyor.

Kendi şahsi fikrim bu güne kadar organik diye satılan hiç bir tavuğu almadım. Benim güvenim markayadır. Markayı tanır ona göre alırım. Ve bizim evde çocuklarda dahil olmak üzere tavuk yeniyor.

Eskiden tavuklar neden zor pişerdi? Şimdi niye bu kadar kolay pişiyor? 

İlgi hanım eskiden sadece yumurtası için yetiştirilen tavukların. Yumurtlama sayısı azalınca yada belli özel günlerde özel davetlerde kesildiğinden ve bu kesilen tavukların en az 2 yaşında olduğu etlerinin artık kartlaştığı ve vücutlarını kas yaptığı ve bunun içinde pişirme işleminin çok uzun sürdüğünü anlattı.  Banvit tavuklarının kesim süresi 40 gün olduğu ve etlerinin kolay pişmesi kemiklerin kolay ayrılmasının sebebinin bu tazelik olduğunu vurguladı. Erken pişen tavuk iyidir. Tavuk piştikçe içindeki vitamin ve aminoasitler gidiyor ve sadece bir et yığını yemiş oluyorsunuz.

Bir diğer soru Banvit tavukları açık havada gezebiliyor mu?

Banvit tesislerinde tavuklar açık alana çıkarılmıyormuş. Çok hijyenik şekilde kapalı alanlarda büyütülen tavukların,  açık havaya çıkmaları durumunda kontrollerinden çıkacağını söyledi. Açık havadan kapacakları bir mikrop, üstlerinden geçen bir kuş sürüsünün getireceği bir hastalık riskini göze alınamayacağı açıklandı.


Hazır gıdaların içinde neler var mesela nugget kalan artık parçalardan değil sadece tavuk göğüs etinden üretilir. Hazır gıdaların üzerinde ekmek kırıntısı ve tatlı kırmızıbiber, zerdeçal, kereviz bulunuyor.



İlgi hanım halk arasında gezen şehir efsaneleri hakkında da Uludağ üniversitesi ve gıda güvenliği derneği ile yaptıkları çalışma sonuçlarını paylaştı. 

Bu çalışmaya göre;
• Piliçlerin iddia edildiği gibi 45. günde kendiliklerinden ölmedikleri görülmüş ve etlik piliçlerin ticari koşullardaki ömürlerinden çok daha uzun bir süre yaşayabildikleri tespit edilmiş.
• Etlik piliçler kümes içinde belli bir hareket alanı içerisinde serbestçe hareket edebilecek şekilde yetiştirilmektedir.
• İddia edildiği gibi piliçlerin kemikleri “elle tutulur tutulmaz kırılacak kadar ince ve dayanıksız” değildir. Kemikler ilerleyen yaşla birlikte daha da ağırlaşan gövdeyi taşıyabilecek şekildedir.
• Civcivler’in kuluçkadan çıkma süreleri, iddia edildiği gibi 17 gün değildir. Tavuk yumurtalarındaki embriyoların gelişerek civciv olarak kuluçkadan çıkma süreleri 20-21 gün arasında değişir.
• Piliçlerden tümör fışkırmıyor! Yapılan otopsilerde normal, sağlıklı hayvanların vücutlarında hiçbir tümöral oluşuma rastlanmadı.
• Tavuklar günde 2 - 3 adet yumurta vermezler! Tersine yumurtacı tavuklar günde en fazla bir adet yumurta verir.
Dinlediklerim sonucunda bu kadar büyük ve sektörde lider bir firmanın kendi adına zarar verecek hiç bir şeyi yapmayacağını bir kez daha anladım.
İnternet alışveriş siteleri www.banvitburada.com dan soğuk zincir bozulmadan evinize ücretsiz teslimatla alışveriş yapabiliyorsunuz. Ve çok yakında Banvit'te blogger oluyor. www.katkisizsevgi.com  yayın hayatına giriyor.. 


Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...