28 Aralık 2015 Pazartesi

Asia Chai Art Çay Tadım Atölesi..

Arkadaşım Songül tam senlik bir atölye buldum gitsene dediğinde. İki dakika içinde kaydımı yaptırmıştım bile :)

Asia Chai Art benim için çok geç kalınmış bir keşif oldu. 2012 Mayıs ayından bu yana,  Kadıköy/ Kazasker'de dünya çayları üzerine kafe ve satış hizmeti veriyormuş. Asia Chai Art bünyesinde 50 çeşit çay bulunuyor. Ayrıca çay aksesuarları satışı da yapılan çok keyifli bir mekan.




Benim katıldığım tadım atölyesinde uzak doğu ve Hindistan bölgelerinden 15 kadar çayın tadımını yaptık. Sadece çeşitli çaylar içmedik, aynı zamanda Halil beyin keyifli anlatımı ile çay kültürü hakkında bilgiler aldık. 

Türkiye çay sever bir ülke. Sabah kahvaltısı ile başlayan çay seremonisi, yemek sonraları, 5 çayları, koyu sohbet eşlikçisi olarak gün içinde bir çok kez içiliyor. Genelde siyah çay tüketiyoruz Ama son yıllarda özellikle yeşil çayda tercih edilir oldu. Yeşil çay yaprakları toplandıktan sonra tavada ya da buhar ile soldurulup, ısı uygulanarak fermentasyon durdurulur. Bu işleme sabitleme denir.  Daha sonra şekillendirilip kurutulur. 90 derece suda 3 dakika kadar demlenmesi gereken yeşil çay. Yüksek kalitesi, yumuşak tadı, antioksidan oluşu ve metabolizmayı hızlandırması sebebi ile çok tercih ediliyor.

Yeşil çaydan daha faydalı bir çay var mı? derseniz  Beyaz Çay derim. Çok az güneş ve işlem gören çaydır. Kafein değeri en düşük. Antioksidan değeri en yüksek olanıdır. Bahar aylarında açan ilk tomurcukların toplanarak soldurması ile elde ediliyor. Bu sebeple nadir bulunan ve faydaları saymakla bitmeyen bir çay.  80 derece suda  5 dakika kadar demlenmesi gerekiyor. Ve aynı çay bir kaç kez demlenebiliyor. Rengi neredeyse şeffaf, tadı çok hoş. 

Tadım yaptığımız diğer çaylar sarı çay ve Oolon çaylarıydı. Ayrıca çok özellikli olan bir çay denedik. Pu’erh çayı Çin’in Yunnan bölgesindeki yabani çay ağaçlarının iri ve dayanıklı yapraklarından üretiliyor. Soldurulup, şekillendirildikten sonra kurutulup yaklaşık 3 yıl mikrobiyal fermente ediliyor. Şarap gibi mayalanıyor,  yıllandırılıyor. Özel bıçağı ile kesilerek ufalanıp demleniyor.  







  


Tadım yaptığımız diğer çaylar: 

  • White Silver Needle (Beyaz Çay)
  • Jasmine Dragon Pearl  (Yasemin Çiçeği ve Yeşil Çay Yaprağı)
  • Tie Guanyu Oolong
  • Wu Yi Yan Oolong
  • Milk Oolong (Oolong çayı ve soya sütü)
  • Kukicha 
  • Hojicha
  • Genmaicha (Yeşil çay, patlamış mısır ve kavrulmuş esmer pirinç)
  • Darjeeling
  • Lapsang Souchong (İsli çay)
  • Rooibos Vanilla Bourbon (Rooibos yaprağı, vanilya parçaları)


İyi bir demleme nasıl olur?

Çayı porselen demlikte ve içme suyu ile demlemeliyiz. 
Ayrıca suyu kaynatıp kaynayan suyu direkt olarak çay yapraklarına döktüğümüzde yaprakları yakarız ve çay kısa sürede acılaşır.
Su tam kaynamadan 80-90 derece civarındayken demleme yapmak, daha iyi bir çay demlemenizi sağlar. 
Çayı demlemeden önce soğuk suda yıkayıp tozlarından arındırmakta acılaşmayı engelleyen faktörlerden. 
Lezzetli bir çay içmek isterseniz benmari usulü demlemeyi de deneyebilirsiniz. Demleme işlemini soğuk su ile yapıp. Çaydanlığın altında kısık ateşte kaynayan suyun buharı ile yavaş yavaş demlenen çayda çok lezzetli olur

Hadi şimdi bir çay içelim :) 




  


Adres: Şemsettin Günaltay Cad. No: 121/A Kazasker, Kadıköy/İstanbul
Tel: 0 216 445 00 01

Not: Pu’erh çay görseli netten alınmıştır. 

2 yorum:

Siyah kuğu dedi ki...

Çok ilgimi çekti o çaydan içmek istiyorum:)))

kadriye dedi ki...

Aaaa demlemeyle ilgili bilmediğim ne çok şey varmış:)))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...